Vår story

Det började runt 2007. Youtube var bara ett par år gammalt och jag råkade snubbla över In Plain English – en serie påfallande enkla, men pedagogiskt lysande animationer som förklarade knepiga saker på ett begripligt sätt. Jag blev lätt överväldigad av kraften i uttrycket som jag såg i de här filmerna.

Sedan dess har de pedagogiska animationerna på nätet vuxit sig till en stark egen genre, men den saknar ett riktigt bra samlande namn. Explainer video eller infographic-filmer är ett par av de vanligaste benämningarna. En av våra kunder använde uttrycket ”streckgubbe-filmer” – en benämning så god som någon.

2012 producerade jag min första pedagogiska animation och ett par år senare startade jag Yellow Kid. Fortfarande är det ett starkt fokus på manus och innehåll som gäller. Formen är underordnad huvudsyftet, att tittaren ”fattar grejen” – gärna så fort som möjligt.

LU Innovation System 2012 – vår första film
LU Innovation System 2012 – vår första film

Min egen bakgrund är som journalist på SVT – som reporter, redaktör, producent. Mitt arbete har alltid handlat om att skapa innehåll som publiken tycker det är meningsfullt att titta på – och det är det fortfarande. Det finns fler likheter än vad man kanske tror mellan en pedagogisk animation och, exempelvis, ett inslag i Rapport. En komplicerad verklighet ska förklaras på ett sätt som gör att tittaren förstår vad det är frågan om – och man har bara ett par minuter på sig.

Vi har bland annat förklarat…

– för Musikhjälpens publik om världsläget för HIV,

– för Lundaborna om hur bygget av den nya spårvägen ska ske,

– för Kristianstadborna om hur de kan bli bättre på återvinning, och

– för skolungdomar i utvecklingsländer om vad internet är.

Bäst slutresultat får vi när text, bild och ljud samspelar och förstärker varandra, men filmen kommer aldrig att bli bättre än sitt manus – oavsett hur tjusiga animationer och effekter man än lägger på. När filmen får en känsla av enkelhet, självklarhet och du vill se den till slut, då vet man att det är bra.

Det syns väldigt tydligt i en animation om teamet bakom, inte gillar sitt jobb. Det blir platt, livlöst och tråkigt att titta på. Vi vill i våra filmer bygga en extra dimension, en slags ”snickarglädje”. Något som på ett positivt sätt faller utanför kundens kravspecifikation, men som kan ge ett leende och en vilja att se filmen till slut.

Undrar du över namnet? Det är lånat från The Yellow Kid som brukar anses vara världens första tecknade seriestripp. Upphovsmannen hette Richard F. Outcault och serien publicerades i två olika dagstidningar i New York under 1890-talet.

The Yellow Kid – originalet
The Yellow Kid – originalet

Kul att du ville läsa så här långt. Botanisera gärna runt lite här på webbplatsen, kolla på lite filmer och läs om hur vi arbetat i tidigare projekt. Och hör av dig om du vill veta mer.

– Joakim Lindhé, producent

 

Snacka film